Chapter 2 Biology and Psychology

9066 words 37 pages
Chapter 2
Biology and Psychology

MULTIPLE CHOICE

1. Which of the following would not be possible without the functioning of the nervous system?
a.
ideals, thoughts, and plans
c.
behaviors, emotions, and cognitions
b.
imagery and cognitions
d.
all of these


ANS: D DIF: 2 REF: 2-26 OBJ: 1
MSC: TYPE: Conceptual

2. A(n) _________ is a nerve cell.
a.
axon
c.
dendrite
b.
neuron
d.
glial cell


ANS: B DIF: 1 REF: 2-26 OBJ: 1
MSC: TYPE: Factual NOT: BTC

3. ________ remove dead neurons and waste products from the nervous system, nourish and insulate neurons, and direct their growth.
a.
Schwann cells
c.
Glial cells
b.
Neurons
d.
Myelin sheaths


ANS: C DIF: 2 REF: 2-26 OBJ: 1
MSC: TYPE: Factual
…show more content…
a.
James
c.
Wundt
b.
Galvani
d.
Edison


ANS: B DIF: 1 REF: 2-27&28 OBJ: 1
MSC: TYPE: Factual

22. The electrochemical discharge of a nerve cell or neuron is called a(n)
a.
neural impulse.
c.
neurotransmitter.
b.
synapse.
d.
afferent impulse.


ANS: A DIF: 1 REF: 2-27&28 OBJ: 1
MSC: TYPE: Conceptual

23. The resting potential of a neuron is about
a.
-40 millivolts.
c.
-70 millivolts.
b.
+40 millivolts.
d.
+70 millivolts.


ANS: C DIF: 1 REF: 2-28 OBJ: 1
MSC: TYPE: Factual

24. When a section of a neuron is stimulated by neighboring neurons, the cell membrane becomes __________ to sodium ions.
a.
positive
c.
polarized
b.
permeable
d.
impermeable


ANS: B DIF: 2 REF: 2-28 OBJ: 1
MSC: TYPE: Factual

25. In a resting state, fluid on the inside of the neuron is __________ charged relative to the outside.
a.
positively
c.
equally
b.
negatively
d.
electrically


ANS: B DIF: 2 REF: 2-28 OBJ: 1
MSC: TYPE: Factual NOT: BTC

26. When a neuron cell membrane has become permeable to sodium ions, what has transpired?
a.
A section of the neuron has been stimulated by a neighboring neuron.
b.
An action potential of about –70 millivolts has been initiated.
c.
The inside cell at the disturbed area has an action potential of about -40 millivolts.
d.
The previous section of the cell has become permeable to potassium chloride ions.


ANS: A DIF: 3 REF: 2-28 OBJ: 1
MSC: TYPE: Applied


27.

Related

  • Biology, 7e (Campbell) Chapter 24: the Origin of Species
    5826 words | 24 pages
  • Chapter Study Questions 1 & 2
    1116 words | 5 pages
  • Solution of Strategic Marketing Problems Chapter 2
    1456 words | 6 pages
  • Quantitative Chapter 1 and 2
    907 words | 4 pages
  • 4- Mat Review 2: Psychology, Theology and Spirituality in Christian Counseling
    1416 words | 6 pages
  • Chapter 2 Exercises & Case Exercises
    2263 words | 10 pages
  • Chapter 2 Biology and Psychology
    9066 words | 37 pages
  • Biology Lab
    2372 words | 10 pages
  • How Does Fitzgerald Tell the Story in Chapter 2 of the Great Gatsby?
    1103 words | 5 pages
  • Intermediate Accounting Chapter 2
    18492 words | 74 pages